fbpx

De ce lucrează românii peste program?

Aproape fiecare dintre noi, cei care suntem sau am fost angajați (la stat sau la privat), am avut cel puțin o situație în care am fost nevoiți să rămânem la job peste program. Sau dacă acest lucru nu a fost valabil pentru noi, cel puțin am putea să spunem că totuși avem în cercul de cunoștințe măcar o persoană care știm că stă peste program din varii motive. De cele mai multe ori, prietenii noștri au stat peste program din cauza volumului mare de muncă.

Pentru că la My HR Lab suntem curioși din fire și pentru că avem prieteni care în ultima vreme au tot stat la job peste program, am dorit să aflăm dacă în general noi, românii, facem overtime. Și dacă da, care ar fi motivele pentru care petrecem ore bune la locul de muncă peste programul clasic de 9 ore pe zi? Așadar, în perioada Iunie – August 2017 am derulat un studiu și vă prezentăm mai jos rezultatele. 

 

65% dintre angajații care lucrează în companiile din Romania obișnuiesc să muncească peste program

În sectorul serviciilor profesionale trei sferturi dintre angajați efectuează ore suplimentare

Doar unul din trei angajatori oferă beneficii angajaților care lucrează peste program

 

Din studiu a rezultat că peste 80% dintre respondenți, angajați în companiile din România, sunt de părere că romanii lucrează peste program. Volumul ridicat de muncă, cumulat cu lipsa de personal, sunt principalele motive pentru care aceștia consideră că, în general, românii lucrează peste program. Însă departe de această percepție, studiul a mers mai în amănunt și am vrut să sondăm dacă această percepție este și validată. Am aflat că…

  • în jur de 65% dintre angajații care lucrează în companiile din România obișnuiesc să muncească peste program;
  • 75% dintre angajații din sectorul serviciilor profesionale efectuează ore suplimentare la locul de muncă, în timp ce în companiile de IT&C aprox. 54% dintre angajați lucrează peste program;
  • cele mai utilizate beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensațiile financiare si flexibilitatea programului.

Așadar, în jur de 65% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste programul de lucru al companiei, iar cei mai multi efectuează ore suplimentare din cauza volumului ridicat de muncă și a lipsei de personal. Alte motive pentru care angajații lucrează peste program sunt dorința de promovare și managementul defectuos.

Dintre angajații care nu ocupă funcții de conducere, procentul celor care obișnuiesc să lucreaze peste program este de 61%. În companiile multinaționale aproximativ 62% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în companiile locale procentul angajaților care muncesc peste program este de 70%.

Doar unul din trei angajatori oferă beneficii angajaților care lucrează peste program. În sectorul IT’&C aproximativ 40% dintre angajatori își compensează angajații pentru orele suplimentare, în timp ce în sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre companii oferă beneficii pentru munca efectuată peste programul de lucru.

Cele mai utilizate beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare sunt

  • zilele de concediu
  • compensațiile financiare
  • flexibilitatea programului

În general, companiile nu oferă compensații angajațiilor care lucrează ore suplimentare. Însa, este cunoscut faptul că cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C-ul, iar companiile din acest domeniu își doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenție cât mai mare a angajaților. Așadar, nu ne surpinde că 40% dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns chestionarului nostru au admis că nu sunt recompensați pentru munca efectuata peste program.

Ce ne-a surprins cel mai tare nu este faptul că 33% dintre respondenții noștri ocupă funcții în departamentele de resurse umane (căci publicul nostru este format din oameni de HR în mare parte), ci că aceștia admit că stau frecvent peste program. Și nu doar atât, dar admit că în general în compania din care fac parte, colegii lor rămân să muncească peste program.

La studiu au participat 600 de respondenți angajați în România în companii multinaționale (67%), companii locale (22%), companii cu capital mixt (8%) și instituții publice (3%). Marea majoritate a respondenților (70%) nu deține funcții de conducere. Dintre angajații care au participat la studiu, 40% au peste șapte ani de experiență, 34% sunt specialiști cu o experiență între 3 și 7 ani, iar 26% au intre 1 an și 3 ani de experiență.

Peste 30% dintre respondenți lucrează în companii IT&C, 20% lucrează în sectorul serviciilor profesionale, 11% în construcții, 11% în retail, 9% în domeniul financiar, 8% în outsourcing si 6% în producție. De asemenea, 45% au un program de lucru fix, în timp ce alți 45% au un program de lucru flexibil.

Chestionarul nostru a avut 16 întrebări închise și deschise și a fost promovat online prin Facebook, LinkedIn si alte platforme de social media. Multumim celor 600 de oameni care l-au completat.

Mai jos vă lăsăm să accesați și un infografic în care am sumarizat rezultatele acestui studiu. 🙂

2017 Studiu My HR Lab – Lucreaza sau nu romanii peste program

Și vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook sau LinkedIn dacă aveți comentarii și întrebări sau dacă vreți să mai dezbatem acest studiu!